Парагвай провежда в неделя президентски избори, съобщи АФП. Избирателните секции вече

...
Парагвай провежда в неделя президентски избори, съобщи АФП. Избирателните секции вече
Коментари Харесай

Изборите в Парагвай ключови и за отношенията с Китай

Парагвай организира в неделя президентски избори , заяви Агенция Франс Прес. Избирателните секции към този момент отвориха. 

Имащите право на глас избират президент, членове на Конгреса и губернатори. Те би трябвало да да се оправят с доста проблеми в страната. Сред тях са корупцията, възходящата престъпност и икономическото неравноправие.

Резултатът от изборите ще окаже въздействие и върху бъдещите връзки на страната с Тайван.

Лявоцентристка коалиция се стреми да постави завършек на съвсем непрекъснатата седемдесетилетна надмощие на ръководещата консервативна партия " Колорадо " в най-тежката конкуренция от доста години.

Около 4,8 милиона от 7,5 милиона поданици на южноамериканската страна имат право да гласоподават в изборите за президент и законодателна власт, които ще бъдат избрани в един тур.

Адвокатът Ефраин Алегре, 60-годишен, от лявоцентристката коалиция Concertacion води с малко в социологическите изследвания на фона на неотдавнашна наклонност против изборите в Латинска Америка.

Основният му противник е Сантяго Пеня, 44-годишен икономист и някогашен министър на финансите, който се надява да продължи ръководството на партията " Колорадо ", която ръководи съвсем непрестанно от 1947 година насам - посредством тирания и след завръщането на демокрацията през 1989 година

Въпреки че се разграничават във връзка с икономическата и интернационалната политика, двамата любимци са обществено консервативни , със мощни позиции срещу абортите и гей браковете в преобладаващо католическа нация.

При отварянето на изборните секции Алегре и Пеня приканиха парагвайците да гласоподават, апел, още един от отиващия си президент Марио Абдо Бенитес, който по конституция е стеснен до един мандат.

" Колкото по-висока е изборната интензивност, толкоз по-голяма е легитимността на демокрацията ", сподели Абдо, откакто беше един от първите, пуснали бюлетина в столицата Асунсион.
 Външният министър на Китай втвърди тона към Тайван
Външният министър на Китай втвърди тона към Тайван

Пекин поставя ръка на Тайванския проход

Резултатът може да има значими последствия за интернационалните връзки на Парагвай. Тя е измежду единствено 13 страни, които признават Тайпе пред Пекин.

Но Алегре се зарече да преразгледа това, в случай че завоюва, като сподели пред Агенция Франс Прес: " Отношенията с Тайван значат загуба на един от най- огромните пазари Китай.Парагвай поставя доста огромни старания, доста огромна жертва, с цел да има връзки с Тайван , само че ние не виждаме същите старания от Тайван. "

Китай счита, че самоуправляващият се, либерален Тайван е част от неговата територия, която един ден ще бъде отвоювана и не разрешава на други страни да признаят както Пекин, по този начин и Тайпе.

Никарагуа промени своята честност към Пекин през 2021 година, както направиха Ел Салвадор през 2018 година, Панама през 2017 година и Коста Рика през 2007 година

Пена сподели, че ще резервира връзките си с Тайван, само че ще реалокира посолството на Парагвай в Израел от Тел Авив в Йерусалим.

Преди това Парагвай беше преместил посолството си през 2018 година, само че анулира решението си в границите на месеци.

" Да, бих се върнал в Йерусалим ", сподели Пена пред Агенция Франс Прес преди гласуването.
 Израел гневен на Парагвай, затваря посолството си
Израел гневен на Парагвай, затваря посолството си

След като Парагвай реши да върне посолството си от Йерусалим в Тел Авив
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР